Wanneer we ons voorbereiden op onze nachtrust stappen we (de meesten althans) in bed, gaan ontspannen liggen en vervolgens doorlopen we een aantal 'slaapfasen'. Onderzoek wijst uit dat we na ongeveer anderhalf uur (90 minuten) in onze REM slaap komen, ook wel de 'droomfase' genoemd. In deze fase zijn de spieren van ons lichaam grotendeels ontspannen en zijn we makkelijk te wekken. Ongeveer 10 minuten lang verkeren we dan in een droomstaat en zijn we druk met dat wat we overdag hebben meegemaakt; bewust en onbewust, heden en verleden. In beeld. Want vanuit ons onderbewustzijn komen vele symbolen en indrukken tot ons die niet direct door ons vertaalt worden. Onze dromen bevatten boodschappen en adviezen aan onszelf. Om deze te kunnen vertalen moeten we eerst wakker worden en -als we het geluk hebben dat we onze dromen hebben onthouden- direct aantekeningen maken van de droombeelden.
Tien minuten 'droomfase' slechts, en hierna begint de cyclus van droomfasen weer opnieuw. Gedurende de nacht doorlopen we deze gehele cyclus meerdere keren en tijdens een nachtrust van acht uur kan die cyclus dus vijf of zes keer doorlopen worden.
Om te dromen en al helemaal om ze te onthouden is het dus belangrijk dat je slaapt en tot die laatste 'droomfase' komt.
Droomnachten
In december 2013 schreef ik er al over in een blog en vorige week heb ik zelfs een avondworkshop gegeven, gebaseerd op "de Heilige nachten" of 'droomnachten'. Ik houd van de magie in deze tijd en de winter die in het teken staat van rust en bezinning. Vooral omdat het je zoveel kan opleveren!
In de wetenschap dat jij zelf jouw toekomst creëert geef ik je graag wederom de kennis mee om door zelfinzicht het jaar bewust(er) tegemoet te treden.
Onderstaand lees je hoe...
Heilige Nachten
De twaalf Heilige nachten kennen wij tegenwoordig als de nachten tussen 25 december en 6 januari, de tijd die de drie koningen nodig hadden om vanuit het oosten aan te komen in Bethlehem, waar in de kerstnacht het kind Jezus was geboren. En precies midden in deze periode vieren wij onze jaarwisseling. Deze opvatting is echter pas na de kerstening ontstaan. De impact van de twaalf nachten is in vroeger tijden veel groter geweest dan wij in onze tijd nog ervaren. Misschien wordt het tijd eens te luisteren naar wat onze voorouders over deze heilige nachten te vertellen hebben.
De twaalf nachten waren al een begrip bij onze verre voorouders. Deze heidenen kenden geen nieuwjaarsdag. Zij vierden de overgang van het oude in het nieuwe jaar met een feestperiode van twaalf dagen en nachten. Zeer waarschijnlijk is Oud & Nieuw zelfs het oudste feest ter wereld dat in verschillende tradities op evenzo verschillende wijzen wordt gevierd. Bij de Germaanse volkeren lag het hele maatschappelijke leven gedurende die twaalf dagen en nachten stil. Gebeurde dit niet, dan geloofde men dat dat ongeluk bracht. Er mocht geen graan gedorst worden, omdat anders al het koren zou bederven zover als men het dorsen kon horen. Men moest niet uit een open bron drinken, hoesten moest men in een bak, een emmer of een ton, omdat het anders ziekte zou brengen en een vader mocht zijn kind niet uit het oog verliezen, omdat het anders zou veranderen in een watervat of tobbe. Ook tussen vijanden heerste in deze dagen een wapenstilstand, die vaak zelfs wettelijk verplicht was, en in de huishoudens gold het als het oproepen van onheil, wanneer men tijdens deze twaalf dagen en nachten de was deed, brood bakte of peulvruchten at.
Voorspellingen
De twaalf dagen tussen Kerst en Driekoningen heetten in vroegere eeuwen ook wel ‘lotdagen’. Om de toekomst te kennen begaf men zich tijdens deze dagen zwijgend naar een wegenkruispunt waar men luisterde en lette op voortekens die zowel het weer als ook andere gebeurtenissen aanduidden. Het woord ‘lot’ duidt hier niet op noodlot, maar wordt gebruikt in de oude betekenis van ‘luister’. Elke nacht gaf een voorspelling voor een van de komende twaalf maanden. Dromen tijdens de Twaalf heilige nachten zouden hetzelfde voorspellende karakter hebben.
Extra tijd!
Ook vanuit astrologisch oogpunt zijn de Twaalf heilige nachten van oudsher in onze cultuur een bijzondere tijd. Zij vormen de dagen die ons zonnejaar van 365 dagen laat aansluiten op het maanjaar van twaalf maanden. De synodische maanomloop, dat wil zeggen de tijd van bijvoorbeeld volle maan tot volle maan, bedraagt 29,5 dag. Twaalf maal 29,5 is 354; een verschil van elf dagen. Deze werden gezien als restdagen, als extra tijd. Tijd voor bezinning, om even terug te houden.
We kunnen dat ook zien in de ontwikkeling van de lengte van de dagen. Met midwinter, 21 december, hebben we de langste nacht en de kortste dag, waarna de dagen in principe weer gaan lengen. We zien dan echter dat de lengte van de dagen rond kerst een aantal dagen lang vrijwel constant blijft. Net alsof ook de zon even op de plaats rust houdt. (bron heilige nachten: Wikipedia)
7 Suggesties
…om tot jouw inzichten te komen tijdens de ‘luisterdagen’ en droomnachten:
1) minimaliseer gewone dagelijkse bezigheden (werken, televisiekijken, internetten, etc.);
2) heb geen doel; je hoeft nu even niets te bereiken, het gaat om het proces en de beleving;
3) maak tijd vrij voor inkeer en bezinning, bij voorkeur op vaste tijden (bijvoorbeeld ’s ochtends na het opstaan of ’s avonds voor het slapengaan);
4) houd, speciaal tijdens deze dagen je Kompasdagboek bij over je ervaringen. Schrijf over je gedachten, impressies en uiteraard je dromen. Let op alles en noteer dit;
5) baseer je bezinning desgewenst op een structuur (bijvoorbeeld iedere dag: korte meditatie, kaart trekken, kaarsje aansteken, dagboek bijwerken);
6) laat je bezinning desgewenst bepalen door toeval, bijvoorbeeld door een kaart te trekken uit tarotkaarten, engelenkaarten, etcetera;
7) laat je creativiteit stralen en stromen, volg je eigen regels.
Mooie dromen
De dromen die je droomt in de 12 nachten vanaf 25 december tot en met 5 januari: schrijf ze op!
Wanneer je wakker wordt noteer je wat kernwoorden en later maak je daar weer jouw droomverhaal van. Kijk naar de thema’s en de inzichten die je vanuit jezelf ontvangt en zie deze als kompas voor JOUW 2015.
Zorg voor een fijne nachtrust...
Voor jou wens ik hele mooie en zorgeloze, ontspannen feestdagen met je vrienden, familie, dierbaren. Geniet en ga met een positieve energie het nieuwe jaar in. Beleef nieuwe mooie, magische momenten en maak meer herinneringen voor later. Dat al jouw wensen mogen uitkomen...
Happy Yule/Xmas!
Natasja